Борі-вар – так називається замок в угорському Сикешфегирварі, що побудований і власноруч облаштований у 1930 році скульптором і архітектором Євгеном Борі для єдиної жінки, що завжди панувала в його серці, – дружини Ілони Комочін. Нині це виставка-музей його архітектури й скульптур та її картин, а також символ вічного кохання, в який щороку тисячі й тисячі туристів приїжджають на День Валентина. Чому бетярська печеня носить ім’я цього замку? Поговорюють, що Ілона вміла готувати її найкраще за всіх розбійників, разом узятих:) Й до нині цю страву пропонують у Борі-варі всім бажаючим. А закарпатці теж дуже полюбляють її готувати, і не обов’язково на день Валентина а й будь-які інші погожі та файні дні. 2 кг свинячого ошийку, 200 г копченого сала, ржаний хліб
Маринад: 10 подрібнених і протертих цибулин; 1 лимон; 150 г коньяку, бренді або сухого вина; 2 ст ложки кропу 3 ст ложки кінзі 3 ст ложки базиліка 2 ч л чорного перцю; 2 столових ложки виноградного оцту М’ясо порізати на рівні шматки, замаринувати і тримати у маринаді 8 годин, в скляному, фарфоровому або емальованому посуді. Нанизати в такому порядку: хліб, м’ясо, сало і знову ж таки в тому самому порядку, закінчуючи шпажку хлібом. Також її можна готувати в домашніх умовах у печі без хліба і тоді маринувати лишень 2 години. Звісно, вона матиме трохи інший смак, але смаку не втратить у будь-якому випадку.
Уважаемый пользователь, кликните по одной из ссылок, мы будем вам очень благодарны!